20J: Dia Internacional de les Persones Refugiades

20/06/2023 | Mentoria Social, Programa català refugi, Resilis

Amb motiu del Dia Internacional de les Persones Refugiades, és crucial reflexionar sobre la importància de garantir la protecció i el respecte dels drets de qui es veu obligat a abandonar el seu país d’origen a causa de la violència, la persecució i la discriminació.

Tot i que a la signatura de la Convenció de Ginebra el 1951 es van establir principis per salvaguardar els drets humans de les persones refugiades, encara existeixen greus violacions de drets a tot el món. En aquest context, programes com el Programa de Mentoria Social del Programa Català de Refugi de la Direcció General de Migracions, Refugi i Antiracisme (DGMRA), en què Resilis juga un paper destacat amb la gestió del programa a quatre regions diferenciades de Catalunya, adquireixen una gran rellevància en brindar suport i acompanyament a persones en situació de vulnerabilitat. En aquest article, s’exploraren les característiques i la importància d’aquest programa, ressaltant-ne l’impacte i les xifres relacionades.

El 2017 s’engega un programa de mentoria social amb persones refugiades i/o sol•licitants de Protecció Internacional (P.I.) des del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya (actual DGMRA) amb l’objectiu general d’afavorir la seva plena autonomia i el benestar emocional per desenvolupar-se efectivament i poder participar activament en la nova societat d’acollida. Des de la seva posada en marxa s’han iniciat més de 490 relacions de mentoria en les què han participat més de 1580 persones mentores i 860 persones mentorades.

El 2020, arran dels bons resultats del programa, es va impulsar una prova pilot a l’Àrea Metropolitana de Barcelona amb persones migrades en situació d’irregularitat administrativa i en itinerari cap a la sol·licitud d’arrelament social. Durant aquest 2023 es farà extensiu arreu de la resta del territori.

La mentoria social és un mètode d’intervenció que promou relacions voluntàries entre persones en un context informal. El seu objectiu principal és que la persona mentorada adquireixi autonomia a tots els nivells, donant suport en el desenvolupament d’habilitats diverses i acompanyant-la emocionalment. Es tracta d’un programa de voluntariat en el qual les mentories tenen una durada de vuit a dotze mesos i compta amb seguiment tècnic per part d’especialistes. Les persones voluntàries en aquest programa varien en edat, gènere, formació i experiència prèvia com a voluntaris/es.

Si bé el programa té objectius específics, com l’aprenentatge de l’idioma, el coneixement de la ciutat i els seus recursos, el suport a la recerca de feina o habitatge, el factor clau de la mentoria gira entorn de la confiança mútua. En un context on la solitud i la individualitat són desafiaments quotidians, la xarxa de suport creada durant la mentoria es converteix en el factor més valuós. És per això que la peça angular de la mentoria és l’acompanyament. Un acompanyament que ofereix escolta i que intenta construir un espai segur per compartir vivències i creixement, sempre en pla d’igualtat.

En aquest marc general, Resilis ha ajudat a implementar el Programa de Mentoria Social arreu de Catalunya des de fa dos anys. Inicialment, es va començar als territoris de la Catalunya Central, Gironès, la Selva, el Pla de l’Estany, Maresme i Vallès Oriental. Tot i això, han anat sumant territoris i enguany hem ampliat incorporant al Baix Penedès, Alt Camp, Conca de Barberà, Priorat, Tarragonès, Baix Camp, Baix Ebre, Montsià, Ribera d’Ebre, Terra Alta, Segrià, Garrigues, Pla d’Urgell, Noguera, Urgell, Alt Urgell, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Alta Ribagorça i Aran com a territoris diana del projecte.

Mitjançant la col·laboració de persones mentores voluntàries, durant l’any 2022 es van establir més de 38 relacions de mentoria i 53 seguiments. Actualment, el total de mentories actives que gestiona l’entitat són 32. A més, la mentoria no para i cada dia es treballa per donar resposta a més persones.

Malauradament, aquest acompanyament porta a ser testimoni de molts abusos que pateixen aquestes persones. Des de les circumstàncies que els han portat al país, la lluita per superar les barreres burocràtiques i, en molts casos, també idiomàtiques, la discriminació, la impossibilitat d’accedir al tràmit de sol·licitud de Protecció Internacional o al padró, a una atenció digna i de qualitat. És per això que, és necessari continuar reivindicant la lluita contra les injustícies i discriminacions que pateixen milers de persones arreu del món a través de programes i moviments com el programa de mentoria. 

Des de la regió del Dairén, Melilla, les fronteres de Sèrbia, Bòsnia i Croàcia, i un llarg etcètera, i també a Catalunya i a tot l’Estat espanyol, és indispensable que totes les persones migrants puguin accedir als seus drets bàsics: a fer les gestions necessàries amb l’administració pública, i que la llei d’estrangeria deixi de criminalitzar i encasellar les persones. És important continuar exigint millores i ocupant els espais necessaris perquè així sigui.

Així doncs, t’apuntes a ser part del canvi? https://bit.ly/inscripcioPCR