Fundació Resilis coordina capacitacions a Mèxic en el marc del conveni amb UNICEF

05/12/2022 | Infància i Adolescència, Internacional, Resilis

En el marc de les accions de col·laboració amb UNICEF Mèxic, la Fundació Resilis està realitzant assistència tècnica a diferents agents significatius dels estats de Michoacán, Baja California i Chihuahua.

El projecte “Enfortiment de les capacitats locals per la promoció de l’autonomia progressiva i implementació de projectes de vida independent, per adolescents separats de la seva família i en situació de mobilitat” té una durada de 6 mesos i en aquesta primera fase s’estan realitzants sessions de treball per la sensibilització i capacitació així com l’elaboració d’una diagnosi de necessitats i potencialitats. 

Els objectius del projecte són:

  1. Incrementar les competències tècniques de persones servidores públiques, equips multidisciplinaris i equips professionals de les oficines de terreny d’UNICEF dels 3 estats seleccionats, en matèria d’autonomia, a través d’un conjunt de capacitacions sobre processos d’autonomia progressiva i projectes de vida independent.
  2. Possibilitar projectes alternatius a la institucionalització al conjunt d’adolescents en situació de mobilitat i solicitants d’asil i refugi que es troben atesos dins del Sistema de protecció dels 3 estats seleccionats.

Sensibilitzar i capacitar els agents clau entorn a la inclusió comunitària dels projectes, a la implementació de projectes de vida independent i als programes de suport al desinternament.

Pel que a Michoacán, el Sistema per al Desenvolupament Integral de la Família (DIF) Michoacán, en coordinació amb la Fundació Resilis, ha organitzat la capacitació “Enfortiment de Capacitats per al Desenvolupament de la Vida Independent i Autonomia Progressiva per a Nenes, Nens i Adolescents (NNA), sense Cura Familiar en context de Mobilitat”. Una activitat que ha tingut lloc a l’Auditori del Centre d’Art i Cultura (CEAC) “José Ma. Morelos” i al Saló Hidalgo de Casa Michoacán.

L’objectiu de la capacitació ha estat enfortir les habilitats del personal amb eines teoricopràctiques, que busquen garantir el ple exercici de protecció de l’interès superior de les nenes, els nens i els adolescents que estan sota resguard del Sistema DIF.

En aquest sentit, les temàtiques impartides estan centrades en el Model d’Atenció Integral a la Infància i Adolescència en situació de Mobilitat, Foment de l’Autonomia Personal i Projectes de Vida Independent, que serviran per l’enfortiment de l’assistència social, amb un enfocament integral per al respecte i la garantia dels drets d’aquest sector de la població.

D’altra banda, també s’han realitzat capacitacions a Chihuahua juntament amb el Sistema per al Desenvolupament Integral de la Família (DIF) de la localitat. En aquest cas, s’ha centrat en “Projectes de vida independent per adolescents separats de la seva família i en situació de mobilitat”. Més de 20 persones han participat d’aquesta trobada, entre funcionaris públics de les àrees d’adolescents tutelats i centres d’assistència social.